veiligheid-van-de-kindermatrassen-staat-bij-slaap-kindje-slaap-voorop

Veilig slapen

Inhoudsopgave

    Veiligheid van de kindermatrassen staat bij Slaap Kindje Slaap voorop. Tijdens de eerste maanden van het leven brengt een baby gemakkelijk twintig uur per dag in bed door. Mede doordat er zoveel tijd op het kindermatras wordt doorgebracht, is het vinden van een echt veilig en goed kindermatras belangrijker dan je wellicht in eerste instantie gedacht had. Het is van groot belang dat het kinderlichaam goed ondersteund wordt en dat jouw kindje in een absoluut veilige omgeving alle steun krijgt die het nodig heeft.

    De eisen die je aan een baby- of kindermatras zou moeten stellen zouden veel hoger moeten zijn dan je aan jouw eigen matras stelt omdat kleine kinderen veel langer slapen, een hoger ademvolume hebben, het lichaam nog in ontwikkeling is én zij in de groei zijn. Daarnaast zijn kleine kinderen ook nog eens kwetsbaarder. Je moet er toch niet aan denken dat uw kind tot wel 20 uur per dag op een onveilig of zelfs met giftige stoffen geproduceerd kindermatras ligt te slapen?


    Het kindermatras

    Omdat een pasgeboren kindje bijzonder veel in bed verblijft en een matras direct in de ademzone komt is het van groot belang dat het kindermatras veilig en van goede kwaliteit is. Pas op met matrasjes die u bij het ledikant krijgt (ook zo met kinderwagenmatrasjes) vaak zijn deze van bijzonder goedkope kwaliteit en is er totaal geen controle of de gebruikte materialen wel veilig zijn. Meestal komen deze kindermatrassen uit China, Roemenië, de Filipijnen etc.. Op deze kindermatrassen vindt u dan ook geen CertiPur certificaat (schuim geproduceerd in de EU). Het kindermatras kan uw kindje meer veiligheid en comfort bieden door voor een kwalitatief goed kindermatras te kiezen. Het is onbegrijpelijk dat mensen voor €26,95 een kindermatras kopen terwijl een kindje al gauw 25.000 uur (3 jaar gebruik) op het matras zal vertoeven. De mogelijkheid dat er chemische emissies vrijkomen is heel reëel alleen al gezien het feit dat containers uit China worden ingespoten met pesticide. Dus buiten het feit dat op deze kindermatrassen geen enkele controle zit of de gebruikte materialen veilig zijn bieden de meeste kindermatrassen ook nog eens comfort en zijn de matrassen vrijwel zeker in contact met pesticiden geweest.

    Veilig kindermatras

    Rust is van groot belang voor uw kindje maar ook de veiligheid speelt een belangrijke rol. Waar let je op bij de aanschaf van een goed en veilig kindermatras? De dikte van het matras, de wasbaarheid van het matras-tijkje, certificeringen en garantie van de matrassenleverancier zijn allemaal zaken die ook van belang zijn. Om uw kindje comfort de bieden is de dikte en het materiaal waarvan het kindermatras gemaakt is van belang. Het beste is het kindermatras minimaal 8 cm dik en gemaakt van koudschuim. Naast comfort is de veiligheid van het kindermatras natuurlijk essentieel. Koudschuim is een bijzonder veilig materiaal dat goed ventileert en veel veerkracht (ondersteuning) biedt. Koudschuim wordt vanwege de veiligheid van het materiaal in vrijwel alle ziekenhuizen gebruikt. Koudschuim dat in Europa geproduceerd wordt heeft altijd het CertiPur certificaat waardoor u er zeker van kunt zijn dat er geen chemische emissies uit vrij zullen komen.

    Het tijkje (textiel) van het kindermatras moet minimaal wasbaar zijn op 60 graden. Pas dan dood het warme water de huisstofmijten en eitjes. De beste en belangrijkste certificeringen zijn CertiPur (in Europa geproduceerd), Oeko-tex keurmerk (veilig textiel), LGA (op gifstoffen getest), Hygcen (giftige stoffen test), Midizinisch Getestet (Medisch getest). Het mooiste is dat het kindermatras al deze veiligheid certificaten heeft.

    Kindermatrassen met de certificaties garanderen dat het kindermatras veilig en vrij is van schadelijke stoffen.

    1. Leg jouw kindje altijd op de rug te slapen

    Dit is de meest veilige slaaphouding. De baby ligt op deze manier met het gezicht vrij en kan vrij ademen. Draai je baby bij een eventuele secundaire buikligging weer op de rug. Als een baby eenmaal zichzelf om kan draaien kan je kindje zelf zijn of haar slaaphouding bepalen.

    2. Gebruik een trappelzak of een deken met lakentje

    Kinderen onder de 2 jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een dekbedje is minder goed. Met een trappelzak kan jouw kind niet met zijn of haar hoofdje onder het beddengoed terecht komen en rollen baby’s minder makkelijk om van de rug naar de buik. Daarnaast kan je kind zich niet bloot woelen en moeilijker uit bed klimmen. Als je kind zonder trappelzak slaapt maak de deken en het laken kort en stevig op en leg de voetjes van je kind tegen het voeteneinde. 

    3. Gebruik het eerste jaar geen dekbed

    Een dekbed kan al snel te warm zijn voor een baby en het kan zich gemakkelijk onder beddengoed wurmen. Als het kind onder het dekbed komt te liggen kan dit de ademhaling belemmeren.

    4. Gebruik een wieg of kinderledikant

    Een wieg of kinderledikant is de veiligste slaapplek. Plaats het bedje het eerste jaar zo dicht mogelijk bij het ouderlijk bed. Het kind kan ook bij de ouders in bed slapen mits het bed groot genoeg is en de ouders niet drinken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, erg vermoeid of gestrest zijn of overgewicht hebben. Het veiligste is het als het kind in een wieg naast het ouderlijk bed slaapt. Samen met je kind in één bed slapen is een risicofactor omdat het kind tussen de matrassen bekneld kan raken of met zijn of haar gezicht tegen kussens aan kan drukken.

    5. Leg het kindje los in een wieg of kinderledikant

    Door het gebruik van een trappelzak link houdt je het kind lekker warm en kan het niet uit bed klimmen. Leg je kind niet vast in bed omdat het zich hierdoor kan indraaien en bekneld kan raken.

    6. Kleed je kindje niet te warm

    De combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur zijn van groot belang. Een baby heeft de juiste temperatuur als het warm genoeg bij zijn of haar voeten en nek aanvoelt. De beste temperatuur van een babykamer is tussen de 16 en 18 graden. In de zomer is deze temperatuur moeilijk te realiseren en zal dan wat hoger liggen. Dit is niet erg maar houdt hier rekening mee bij het aankleden en het toedekken.

    Terug naar overzicht
    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!