Schadelijke stoffen in baby- en kindermatrassen
Slapen is niet alleen belangrijk voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Kinderen zijn volop in de groei en bezig met hun ontwikkeling en hebben daarom hun slaap nog harder nodig. Een echt goed en veilig matras is dan ook, net als voor een volwassene, bijzonder belangrijk. Een recent onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Texas, heeft aangetoond dat veel baby- en kindermatrassen aanzienlijke hoeveelheden schadelijke stoffen “uitademen”. De concentratie van deze schadelijke stoffen blijken 3 cm boven het matras(je) veel hoger en duidelijker aanwezig te zijn dan bijvoorbeeld in het midden van de slaapkamer. Kleine kinderen en baby’s slapen gemiddeld zo’n 14 a 18 uur per dag en ademen deze schadelijke stoffen dus meer dan de helft van de tijd in.
Samenstelling van kinder-en babymatrasjes
Verreweg de meeste baby-en kindermatrasjes zijn gemaakt van polyurethaan of polyester schuim met daaromheen een waterproof hoes. In de meeste van deze kindermatrasjes zijn verschillende toevoegingen gebruikt waardoor dit soort matrasjes schadelijke VOC’s (vluchtige organische stoffen) uitstoten. Uit het baby- en kindermatrassen onderzoek bleken meer dan 30 verschillende VOC’s te zitten! De meeste matrasjes kwamen overigens uit wiegjes en complete bedjes uit China.
Schadelijkheid VOC’s in baby- en kindermatrassen
Andere onderzoeken toonden al eerder aan dat chronische blootstelling aan zelfs nog lagere doses VOC’s zoals uit benzine, verf maar ook uit reinigingsmiddelen het risico op longinfectie, allergieën en astma bij kleine kinderen enorm vergroot. De in de baby- en kindermatrasjes aangetroffen schadelijke VOC’s zijn onder andere het giftige 2-ethylhexanoic acid en Fenol, waarvan de Europese Commissie aan heeft gegeven dat deze chemische stof de ontwikkeling verstoort.
Naast VOC’s kunnen babymatrasjes ook nog andere schadelijke stoffen bevatten. Veel matrasjes hebben bijvoorbeeld een vinylen waterdichte hoes waarin bijvoorbeeld weekmakers zitten. De meeste polyether schuimen zijn bijzonder brandgevoelig en daarom worden er vaak zeer schadelijke brandvertragende stoffen toegevoegd. Onschadelijke en gezonde brandvertragers bestaan helaas nog niet. Dat is dan ook de reden dat het Donna en Prima Donna matras deze brandvertragers niet in het schuim hebben zitten.
Een echt goed kindermatras heeft diverse veiligheidscertificaten. De certificaten op baby- en kindermatrasjes zijn van groot belang want hiermee krijgt u de zekerheid dat het kindermatras dat u voor uw kindje aanschaft veilig is. Daarnaast is een kwalitatief goed en veilig materiaal koudschuim. De meeste koudschuimen worden in Europa geproduceerd (in tegenstelling tot polyether) en hebben zodoende het CertiPur label. Maar ook de juiste stevigheid (niet hard maar ook niet te zacht), goede ventilatie en hygiëne zijn belangrijk. Het beste is dat de tijk (hoes die om het matrasje heen zit) eraf kan en gewassen kan worden op tenminste 60 graden (60 graden is huisstofmijt dodend).
Een koudschuim kindermatras vanaf een HR 50 is ideaal. Ook sommige pocketveermatrassen voldoen, maar deze zijn minder hygiënisch. Relatief ‘dichte’ materialen, zoals polyether en latex, zijn een minder goede keuze. Al met al is het van groot belang dat uw kindje gedurende de nacht goed ondersteund wordt in een 100% veilige omgeving.