10 tips om je baby veilig te laten slapen
- 1. Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed
- 2. Gebruik bij voorkeur een slaapzak
- 3. Leg je baby op z’n rug om te slapen
- 4. Leg je baby nooit vast in bed
- 5. Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt
- 6. Geef je baby, wanneer mogelijk, borstvoeding
- 7. Gebruik geen middelen met een slaapverwekkende bijwerking en geef deze ook niet aan je baby
- 8. Zorg voor een frisse en rookvrije slaapomgeving
- 9. Zorg voor rust en regelmaat
- 10. Laat je baby in een eigen wieg of ledikant slapen
- BONUSTIP: Zorg dat je baby op een goed matrasje slaapt
Je wilt er natuurlijk alles aan doen om jouw kindje zo veilig en goed mogelijk te laten slapen. Dit doen ze de eerste 3 maanden van hun leven namelijk zo’n 16 á 17 uur per uur. Er zijn een aantal voor de hand liggende gevaren, maar er zijn ook gevaren waar je als jonge ouder niet eerder bij stil hebt gestaan. In dit artikel geven we je 10 tips om je baby veilig te laten slapen om zo wiegendood en andere gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Door preventieadviezen is het aantal gevallen van wiegendood sterk afgenomen. In 1984 werden er nog 212 gevallen geregistreerd. In 2013 waren dit er 10.
1. Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed
Een dekbed kan er voor zorgen dat je baby het veel te warm krijgt in bed. Ook kan jouw kindje zich onder het beddengoed wurmen of dit over zich heen trekken, hierdoor kan de ademhaling belemmerd worden.
2. Gebruik bij voorkeur een slaapzak
In tegenstelling tot een deken is het veiliger om een slaapzak te gebruiken. Met een slaapzak is de kans op adembelemmering of warmtestuwing veel kleiner. Wel is het belangrijk dat de slaapzak goed past en dat je kindje er niet te warm onder is aangekleed. Nog een voordeel is dat hij minder makkelijk van rug naar zij of buik rolt.
3. Leg je baby op z’n rug om te slapen
Je kindje slaapt het veiligst op zijn rug. In deze houding ligt het gezichtje vrij waardoor hij onbelemmerd kan ademhalen. Hierom is het belangrijk om je kindje nooit op zijn buik neer te leggen als hij slaapt. Dan bestaat de kans namelijk wel dat de ademhaling belemmerd wordt. Ook is het op de zij leggen van je kindje niet verstandig, omdat je baby na een aantal weken al leert te rollen van zij naar buik.
Wanneer je kindje zich gemakkelijk zelf kan omdraaien (van rug naar buik en andersom) kan je hem zelf een voorkeurshouding laten bepalen. Je zou je kindje in het begin eventueel kunnen corrigeren, maar na een tijdje wordt dit onbegonnen werk. Wanneer je baby zich zelf kan omdraaien is het vaak het nekje ook sterk genoeg om zijn hoofdje te draaien wanneer zijn gezichtje in het matras ligt. Uiteraard is het belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt.
4. Leg je baby nooit vast in bed
Het kan vervelend zijn wanneer je kindje onrustig slaapt en zichzelf wakker maakt/houdt met zijn armpjes. Toch is het belangrijk om je kindje niet vast te leggen in bed. Je kindje zou zich namelijk kunnen vastdraaien en dat brengt verstikkingsgevaar met zich mee. Wat je wel zou kunnen proberen is je kindje inbakeren, hier worden baby’s doorgaans rustiger van.
5. Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt
Om oververhitting te voorkomen is het belangrijk dat je kindje niet te warm gekleed is wanneer hij naar bed gaat. Ook de kamertemperatuur heeft hier invloed op. Het is dus de zaak om hier een goede middenweg in te vinden. Is de kamer wat warmer, kleed je baby dan niet te warm, en vice versa. Je baby heeft het warm genoeg als zijn nekje aangenaam lauw aanvoelt. De ideale temperatuur van de kamer waar de baby slaapt is tussen de 16 en 18 graden Celcius.
Na de eerste paar dagen hoeft je baby geen mutsje meer op in bed, dan gaat hij namelijk zelf zijn temperatuur regelen met het hoofd door de fontanel. Bij koorts is het uiteraard belangrijk om je kindje minder warm toe te dekken dan gewoonlijk. Transpireert je baby? Dan heeft hij het al erg warm. Dek het dan minder warm toe of kleed het luchtiger aan. Verlaag dan eventueel ook de temperatuur in de kamer.
6. Geef je baby, wanneer mogelijk, borstvoeding
Als het kan, is het goed om je baby borstvoeding te geven. Borstvoeding verlaagt namelijk het risico op wiegendood. Mocht borstvoeding niet gaan, dan kan je je baby altijd nog een fopspeen geven bij het inslapen. Uit onderzoek is gebleken dat speenzuigers minder diep slapen, minder draaien ’s nachts en hun hoofdje vlotter opzij kunnen draaien. Geef de fopspeen wel pas wanneer de borstvoeding zonder problemen verloopt. Bij flesvoeding kan je meteen een fopspeen geven.
7. Gebruik geen middelen met een slaapverwekkende bijwerking en geef deze ook niet aan je baby
Wees voorzichtig met medicijnen. Geef je kindje nooit slaapverwekkende of verdovende medicijnen, tenzij de huisarts dit voorschrijft. Je kindje kan hier namelijk te diep van in slaap vallen en niet meer wakker worden wanneer hij met zijn gezichtje in bijvoorbeeld een deken ligt.
Als je borstvoeding geeft is het ook belangrijk dat jij oppast met slaapverwekkende of verdovende medicijnen omdat je de werkzame stoffen doorgeeft aan je baby. Twijfel je of je een bepaald medicijn mag gebruiken tijdens de borstvoeding? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
8. Zorg voor een frisse en rookvrije slaapomgeving
Laat je baby nooit in contact komen met rook. Er is namelijk een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. Ook als er niet gerookt wordt is het belangrijk om de kamer waarin de baby slaapt regelmatig te ventileren. Frisse lucht tijdens het slapen is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor baby’s.
9. Zorg voor rust en regelmaat
Kinderen hebben rust en regelmaat nodig. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor onrustige situaties. Denk hierbij aan reizen, lange autoritten of drukke visite. Dit kan voor stress zorgen en een verstoring van het slaapritme. Zorg er daarom voor dat je baby elke dag ongeveer hetzelfde patroon van voeden en slapen heeft.
10. Laat je baby in een eigen wieg of ledikant slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is uiteraard een eigen wiegje of ledikantje. Het beste zet je deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer. Zo is je kindje dichtbij en kan je snel ingrijpen wanneer er iets is.
Er zijn wel slaapmethodes waarbij het baby’tje in het ouderlijk bed liggen, zoals co-sleeping. Toch is het ouderlijk bed een minder geschikte werkplek. Daarom is het dus belangrijk dat je bewust bent van de risico’s als je je baby bij jou in bed laat slapen. Het kindje kan onder het dekbed terecht komen, met zijn gezichtje tegen een kussen aanrollen. Ook bestaat het risico dat je op je kindje rolt.
Om dit soort gevallen te voorkomen kan je je kindje in een mozesmand of een aankleedkussen naast je in bed leggen en er actief bewust van zijn dat je kindje bij je in bed ligt.
BONUSTIP: Zorg dat je baby op een goed matrasje slaapt
Als laatste hebben we nog een bonustip voor je, speciaal van ons! Zorg dat je baby op een kwalitatief goed matrasje slaapt. Veel goedkopere matrasjes zijn bespoten met brandvertragers en andere chemische middelen. Wanneer je kindje op zijn matrasje ligt gaan deze stoffen licht verdampen waardoor je kleintje dit inademt. Aangezien een baby zo veel uur per dag slaapt ligt hij het merendeel van de dag in slechte dampen te slapen. Als het matras van je kindje uit lagen bestaat is het belangrijk dat deze op waterbasis verlijmt worden en niet op chemische basis. Ook deze lijm kan gaan dampen.
Mocht je op zoek zijn naar een goed matras dat vrij is van chemische stoffen, dan is onze Donna misschien iets voor je kleintje. Zoek je nou een iets luxere uitvoering, dan hebben we ook onze Prima Donna. Wij kunnen al onze matrasjes op maat maken, zodat deze in elk wiegje of ledikantje passen.